Kategori Edilen Konular | ISO 9001

Patent Tescil

Patent Nedir

Patent, teknolojik literatürün bir parçasıdır.Patent ayrıca önemli bir teşvik aracı da görlebilir..Etkin bir patent sistemi,yaratıcı yetenekleri buluş yapmaya, iş adamlarını da yapılan buluşları sanayiye uygulamak suretiyle değerlendirmeye teşvik eder. Patentler, tarım dahil tüm sanayi dallarında teknolojik ilerleme getirecek araştırma ve geliştirme faaliyetinin oluşmasını teşvik eden ve teknik bilginin yayılmasında en önemli etken olarak rol almaktadır.Patent teşvik sistemi,sağladığı koruma itibariyle,imalat faaliyetinin genişletilmesinde fiili ve etkin bir rol üstlenmiştir.

Sınai hakların teknolojik gelişme açısından önemini özellikle patentler,faydalı modeler ile sınai resim ve modellerde görmek mümkündür. Bu hakkı gösteren belgeye de Patent Tescil Belgesi denir.

Bir buluşun patent verilerek korunabilmesi için gereken kriterler nelerdir?

  • Yenilik;
    Başvuru yapılmadan önce başkaları tarafından yazılı, sözlü ya da uygulanarak açıklanmamış olmak anlamında mutlak yeniliktir.
  • Tekniğin bilinen durumunun aşılması;
    Konuda uzman bir kişinin kolayca düşünüp uygulamaya koyamayacağı nitelik anlamındadır.
  • Sanayiye uygulanabilirlik;
    Buluşun tümüyle kuramsal olmak yerine pratiğe uygulanabilir özellik taşıması demektir.

PATENT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

  • Özel VEKALETNAME
  • Patent tarifname takımı hazırlanması için gerekli altı sorunun ayrıntılı cevabı (Soruları görmek için tıklayınız)
  • Başvuru harcının ve ücretinin ödendiğini gösterir belge

Patent tescilim tüm dünyada geçerli olur mu?

Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur. Türkiye’de alınmış bir patent, sadece Türkiye içinde sahibine hak sağlamaktadır ve patentli ürünleri başkalarının Türkiye’ye ithal etmesi durumunda, hak sahibine ithali durdurma hakkı verir.

Başka ülkelerde de patent hakkı elde etmek istiyorsanız, her ülkeye ayrı ayrı başvuruda bulunabilir ya da uluslararası başvuru sistemlerinden olan PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) veya EPC (Avrupa Patent Sözleşmesi) başvuru sistemlerini kullanabilirsiniz.

Ulusal Patent Başvuruları için İzleyeceğimiz Yol

PATENT BAŞVURUSU

BAŞVURUNUN KESİNLİK KAZANMASI (RÜÇHAN VARSA RÜÇHAN TARİHİ)

BAŞVURUNUN ŞEKLİ ŞARTLARA UYGUNLUK AÇISINDAN İNCELENMESİ

Araştırma raporunun talep edilmesi ve ücretinin ödenmesi

Başvurunun yayınlanması

Araştırma raporunun düzenlenmesi

Başvuru sahibine tebliğ edilmesi

Üç aylık süre içerisinde incelemeli patent talep edilir.

Bildirim yapılmazsa incelemesiz sistem kabul edilir.

Araştırma raporu yayınlanır ve inceleme talebi ilan edilir (varsa)

6 ay içinde üçüncü kişiler görüşlerini bildirir.

Başvuru sahibine bildirilir.

3 ay içinde başvuru sahibi cevaplarını bildirir

Enstitü 7 yıl süreli incelemesiz patent verir.

Patentin verilmesi bültende yayınlanır.

Yayından itibaren 6 ay içinde başvuru sahibi inceleme ücretini öder ve incelemeyi talep eder.

TPE inceleme yapar.

İnceleme raporu verilir.

Rapor olumlu ise 20 yıl süreli incelemeli patent verilir.

Karar tebliğ edilir ve yayınlanır.

Uluslararası Patent Başvuruları

PCT, patent veren bir sistem değil, aynı anda çok sayıda patent başvurusunda bulunulabilmesine olanak tanıyan uluslararası bir başvuru sistemidir. Şubat 2003 itibarıyla PCT’ye üye ülke sayısı 122’dir. Üye ülkelerin bir listesi için http://www.wipo.int/pct/en adresinden ulaşılabilir.

Tek bir araştırma raporu (tekniğin bilinen durumu), tek bir inceleme raporu ile çok sayıda ülkede tescil aşamasına daha hızlı ve çok daha ekonomik şekilde ulaşmanın anahtarıdır.

PCT ile İlgili Temel Bilgiler

(1) Uluslararası Patent Başvurusunda Bulunma Hakkı;

PCT Antlaşma ülkelerinden birinde ikamet ediyorsanız veya o ülkenin vatandaşı iseniz, uluslararası patent başvurusu yapmaya hak sahibi olursunuz. (Türkiye bu anlaşmaya üyedir)

Uluslararası Patent Başvurunuzun Etkisi

Ulusal patent başvurunuz, belirlediğiniz PCT’ye üye ülkelerin tümünde Ulusal Patent Başvurusu şeklinde etkiye sahiptir. Başvurunuz, PCT üyesi ülkelerden Avrupa Patent Antlaşması’na da üye olanlar içinde, bu ülkelerde Avrupa Patenti olarak seçilmiş olması kaydı ile bir Avrupa Patent Başvurusu etkisine de sahip olacaktır.

Uluslararası Patent Başvurunuzun Maliyeti

Uluslararası patent başvurusu belirlenen tüm PCT üyesi ülkelerde geçerli olduğu için, bu ülkelerin tamamı için ayrı ayrı başvuru yapıldığında oluşacak olan harcamaların yapılmasına gerek kalmaz.

Uluslararası Patent Başvurunuzun Dili

PCT’ye göre yapılan uluslararası patent başvurusunun dili, başvuru yapılan kabul ofisinin şartlarına bağlıdır.

Uluslararası Patent Başvurudan Doğan Rüçhan Hakkı Talebi

Uluslararası patent başvurusunda, (Paris Antlaşması gereği) aynı buluş için yapılmış olan ulusal, bölgesel veya uluslararası bir önceki başvuruya dayanarak (en geç 12 ay içerisinde) rüçhan hakkı talep edilmesi mümkündür.

Uluslararası Araştırma Raporu

PCT’ye üye olan tüm ülkeler için geçerlidir. Dolayısıyla her bir ülkede yeniden tekniğin bilinen durumuna ilişkin araştırma talep etmenize gerek kalmayacaktır. Zaman ve maliyet açısından önemli avantajlar kazanılmaktadır.

Uluslararası Ön İnceleme

Ön inceleme raporunu, ulusal kanunlar nezdinde esas inceleme gibi geçerli kabul eden ülkelerde (örn. Türkiye) esas incelemeye gitmeksizin patent tesciline sahip olunması mümkün olabilir. Başvuru sahipleri için zaman ve maliyet açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Diğer yandan buluşun patentlenebilirliği açısından son derece önemli bir izlenim edinilmesi gösterilebilecek en önemli avantajdır.

PCT Reformu

1.01.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ve genel olarak PCT Reformu olarak adlandırılan değişiklikleri analiz eden ayrıntılı bir makaleyi Şirket Bültenleri linkinden ikinci sayıda yer alan “PCT Sisteminde Köklü Değişim” başlığına altında ya da buraya tıklayarak bulabilirsiniz.

Bir Avrupa patenti başvurusu her türlü gerçek ve tüzel kişi veya tabi olduğu hukuka göre tüzel kişilerle eşit sayılan topluluklar tarafından yapılabilir.

Başvuru Avrupa Patent Ofisi’nin Münih’teki Merkezine, Lahey’deki (den Haag) Subesine, Berlin’deki Hizmet Birimine, Türk Patent Enstitüsü’ne ya da, özel bir yazılım ve güvenli bir Internet bağlantısı üzerinden online olarak gerçekleştirilebilir. Türkiye’nin de üye olduğu Avrupa Patent Sözleşmesine üye ülke sayısı, Kasım 2004 itibarıyla 29’dur.

Avrupa Patenti Başvurusunun Dili

Avrupa patenti başvuruları Avrupa Patent Ofisinin resmi dillerinden (İngilizce, Almanca, Fransızca) birinde yapılabilir.

Avrupa patenti başvuruları TÜRKÇE de yapılabilir. Resmi dili bu üç dilden biri olmayan ve herhangi bir üye devlette ikametgahı olan veya bu devletin uyruğunda olup ikametgahı başka bir ülkede olan gerçek veya tüzel kişiler başvurularını o üye ülkenin resmi dilinde de yapabilirler. Avrupa patenti başvurusu, Avrupa Patent Ofisinin resmi dillerinden birinde yapılmamışsa, başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde, ilk rüçhan tarihinden itibaren 13 ayı geçmeyecek şekilde resmi dillerden birinde verilmelidir.

Avrupa Patenti Verilmesi İşlemleri

Vekil Tutma Zorunluluğu;

Avrupa patent vekilleri, Avrupa Patent Ofisi nezdinde başvuru sahiplerinin işlemlerini yürüten vekillerdir.
Üye ülkelerin herhangi birinde ikamet eden gerçek veya tüzel kişiler başvurularını Avrupa patenti vekili tutma zorunluluğu olmadan kendileri yapabilirler.

Avrupa patent vekilleri ile ilgili bilgilere aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir;

http://www.european-patent-office.org/reps/search.html

Avrupa Patentleri veritabani esp@cenet

Avrupa patentleri veritabanına aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir;

http://www.espacenet.com

Avrupa Patent Sözleşmesi (EPC) Hakkında

Avrupa Patent Sözleşmesi, buluşların korunması konusunda Avrupa Devletleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesini ve bu amaçla tek ve yeknesak bir “patent verilmesi sisteminin” kurulmasını amaçlamaktadır.

Avrupa Patent Sözleşmesi’nin amacı, kısaca Avrupa Devletleri arasında ortak bir patent hukuku oluşturmak, üye devletlerde buluşların korunmasını basitleştirmek, ucuzlatmak ve güçlendirmektir. “Münih Sözlesmesi” olarak da adlandırılan Avrupa Patent Sözleşmesi, 5 Ekim 1973’de imzalanıp, 7 Ekim 1977’de yürürlüğe girmiştir.

Avrupa Patent Organizasyonu

Avrupa Patentinin verilmesiyle ilgili olarak sözleşmeyle sağlanan ortak hukukun yaşama geçirilmesi için kurulan Avrupa Patent Organizasyonu, iki organdan oluşmaktadır ;

Avrupa Patent Ofisi (EPO)
İdari Konsey

Organizasyonun asli görevi olan Avrupa Patenti’nin verilmesi, Avrupa Patent Ofisi tarafından yapılmaktadır. Merkezi Münih’te bulunan Avrupa Patent Ofisi’nin Lahey’de şubesi, Berlin ve Viyana’da ise hizmet birimleri bulunmaktadır.

Avrupa Patent Ofisi ile ilgili daha fazla bilgi için:

http://www.european-patent-office.org

http://www.epo.org

Üye ülkeler (Şubat – 2006 tarihi itibarıyla)

Avusturya [AT], Belçika [BE], Bulgaristan [BG], İsviçre [CH], Kıbrıs [CY], Çek Cumhuriyeti [CZ], Almanya [DE], Danimarka [DK], Estonya [EE], İspanya [ES], Finlandiya [FI], Fransa [FR], İngiltere [GB], Yunanistan [GR], Macaristan [HU], İrlanda [IE], İzlanda [IS], İtalya [IT], Lichtenstein [LI], Litvanya [LT], Lüksemburg [LU], Letonya [LV], Monako [MC], Hollanda [NL], Polonya [PL], Portekiz [PT], Romanya [RO], İsveç [SE], Slovenya [SI], Slovak Cumhuriyeti [SK], Türkiye [TR]

Avrupa Patent Sözleşmesi ile Anlaşmalı Ülkeler (Şubat – 2006 tarihi itibarıyla)

Arnavutluk [AL], Bosna Hersek [BA], Hırvatistan [HR], Makedonya [MK], Yugoslavya (Sırbistan Karadağ) [YU]